Водорозчинні та жиророзчинні вітаміни: поняття та вибір

Організм кожної людини потребує вітамінів різних груп. Однак вони можуть бути водорозчинними та жиророзчинними.

Тварини та рослини, до речі, теж популярна рубрика нашого сайту. У чому різниця між цими вітамінами, і які особливості вони мають?

Водорозчинні вітаміни (В1, В2, В5 тощо)

Такі речовини легко та швидко розчиняються у воді. Завдяки цьому вони легко всмоктуються у тканини тіла. Процес метаболізму водорозчинних вітамінів оперативніший, ніж у випадку з жиророзчинними компонентами.

Навіть якщо в організмі виник надлишок водорозчинних вітамінів, наприклад, В або С, надлишки речовин обов’язково вийдуть з організму в процесі сечовипускання. Вітаміни групи В і С містяться в різноманітних овочах та фруктах. Додайте до свого раціону листову зелень та інші овочі зеленого кольору, а також цитрусові.

Медичні новини говорять про те, що водорозчинні вітаміни активно використовуються організмом та швидко виводяться з нього. Саме тому необхідно регулярно поповнювати запаси компонентів. Перегляньте свій раціон харчування і додайте в нього продукти, які багаті на такі вітаміни.

Жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K)

Як зрозуміло з назви, такі компоненти будуть розчинятися в жирах. Вітаміни всмоктуються спеціальними жировими кульками, які є в організмі людини, а потім розносяться по крові.

Жиророзчинними вітамінами багаті різноманітні продукти. Вам варто додати до свого раціону рибу жирного сорту, яєчні жовтки, молочну продукцію, яловичину та печінку. Надлишок таких компонентів не виводиться з організму людини одразу. Речовини зберігатимуться в жировій тканині або печінці, щоб організм поповнював їх дефіцит автоматично.

Важливо дотримуватись тих рекомендацій щодо прийому жиророзчинних вітамінів, які вам дав лікар, щоб не зіткнутися з побічними ефектами. Якщо вам порадили щодня приймати по 2000МЕ вітаміну D, то не потрібно самостійно збільшувати це дозування до 5000МЕ.

Щоб отримувати достатню кількість водорозчинних та жиророзчинних вітамінів, перегляньте свій раціон харчування. Потрібно додати в меню більше корисних продуктів, які багаті на такі компоненти. Тільки у такому разі здоров’я зміцниться, а загальне самопочуття налагодиться.

Тварини та рослини – рубрика, яка теж заслуговує на увагу. Ви можете переглядати новини на нашому порталі, вони регулярно оновлюються. Вам вдасться дізнатися чимало нового та цікавого у вільний час!