CRM для банківської сфери: що потрібно знати та поради

Діяльність банківських установ потребує контролю та автоматизації звітності. Адже у цій сфері також дуже важливо забезпечити якісну взаємодію з клієнтами, інакше вони заберуть депозити та перейдуть до іншого банку.

Як наслідок – плани не виконані, продажі не активні, співробітники не мотивовані.

Впровадження CRM-системи для банку дозволить знизити навантаження на персонал, підвищити якість сервісу, автоматизувати більшість рутинних задач та оптимізувати діяльність установи в цілому. Керівник матиме доступ до вичерпної інформації про лідів та клієнтів, а найголовніше – зможе на основі цих даних приймати обґрунтовані управлінські рішення та будувати міцні взаємовідносини з клієнтами.

На платформі Shelfy представлений окремий розділ CRM-систем для банків. Усі програми зручно структуровані за різними фільтрами, тому вам не доведеться витрачати багато часу на пошук потрібного рішення. На платформі представлені усі продукти для B2B сегменту, окрім тих, що мають будь-які зв’язки з окупантом.

Навіщо потрібна CRM для банківської сфери?

Донедавна більшість банків користувалися тактикою масових продажів. Проте конкуренція на ринку продовжує невпинно зростати разом з розвитком сучасних цифрових технологій. Потреби клієнтів постійно змінюються та диверсифікуються, тому техніка масових продажів вже не актуальна, вона поступово відходить на другий план.

Набагато ефективніше діють персоналізовані пропозиції та індивідуальний підхід. Але ж як саме його забезпечити? Як вчасно виявити потреби клієнта та побудувати дієву стратегію взаємодії з ним? Незамінним помічником у цьому непростому завданні стане CRM для банків, яка автоматизує бізнес-процеси та покращить взаємодію з клієнтами.

Далеко не всі банківські послуги потрібні користувачам. Тому лише завдяки персоналізації можна підвищити лояльність клієнтів та досягти тривалої співпраці з орієнтацією на потреби користувачів. Завдяки впровадженню CRM-системи банки отримають цілісне уявлення про лідів та клієнтів, зможуть реєструвати ключові дані та нюанси протягом всього шляху покупця.

Розглянемо основні переваги впровадження CRM для банку:

  • Підвищення ефективності роботи: автоматизація повторюваних щоденних задач, концентрація уваги на наданні якісних послуг та мінливих потребах користувачів;
  • Якісний сервіс: стандартизація даних про цільову аудиторію установи, оптимізація процесів обслуговування клієнтів, підвищення якості послуг;
  • Персоналізовані розсилки: аналіз клієнтських даних для створення таргетованих маркетингових розсилок, залучення лідів завдяки персоналізованим пропозиціям.

Основні можливості CRM-систем для банківської сфери

Банківська справа – трудомістка та відповідальна сфера бізнесу. Крім того, у цьому сегменті ринку панує максимально висока конкуренція за клієнтів у фінансовій сфері. Автоматизувавши рутинні повсякденні задачі можна суттєво підвищити продуктивність персоналу та як наслідок – знизити накладні витрати.

Також варто враховувати лояльність та довіру клієнтів, адже цього особливо важко досягти у справах, що стосуються грошей. Впровадження CRM-системи дозволить повністю налагодити комунікацію та співпрацю банку з клієнтами.

Автоматизація продажу банківських послуг – ще одна беззаперечна перевага впровадження CRM-системи. Менеджери матимуть доступ до повної інформації про кожного клієнта в базі даних, зможуть проводити якісну сегментація контактів за різноманітними характеристиками, створювати розсилки з персоналізованими пропозиціями чи налаштувати форму замовлення послуг.

Впровадження CRM-системи для банку дозволить клієнтам без жодної участі персоналу виконати такі дії:

  • Замовити нову або заблокувати наявну карту;
  • Подати заявку на відкриття поточного рахунку;
  • Подати заяву на надання кредиту;
  • Відкрити депозит;
  • Подати заявку на отримання банківських послуг для бізнесу.

Інтегрувавши CRM-систему з сервісом для розсилок чи телефонією можна налаштувати подвійну аутентифікацію клієнтів через дзвінок чи повідомлення для проведення фінансових операцій онлайн. А маркетологи матимуть доступ до вичерпної аналітики та статистики щодо ефективності рекламних кампаній.

Як досягти запланованих цілей завдяки впровадженню CRM для банків?

Існує стереотип, що можливості CRM для банківської сфери обмежуються лише збором та зберіганням клієнтських даних. Проте на практиці таке сучасне програмне забезпечення має всі необхідні інструменти для перетворення даних та практичні аналітичні факти для підвищення якості сервісу, збільшення прибутку та прийманню швидких управлінських рішень.

CRM для банків допоможе вам реалізувати такі задачі щодо продажів та маркетингу:

  • Генерація цінних лідів. CRM-система має інтуїтивно зрозумілу панель керування та звітність, завдяки чому персонал завжди матиме доступ до чіткого уявлення про якість взаємодії з брендом. Завдяки цьому можна зменшити кількість «больових точок», потреб та побажань ЦА, створювати персоналізовані розсилки для приваблювання ідеальних для вашої компанії клієнтів;
  • Єдиний голос бренду. Заявляйте про свій бренд впевнено, послідовно та авторитетно. Переконайтеся, що всі підрозділи та команди компанії мають доступ до однакових якісних даних про цільову аудиторію. Дуже важливо, щоб всі співробітники мали доступ до історії контактів та взаємодій, а також детальних даних щодо клієнтської поведінки. Допоможе у цьому CRM-система для банків шляхом оптимізації процедури обслуговування;
  • Посилення інструментів продажу та маркетингу. Підвищити ефективність робочих процесів можна завдяки інтеграції сторонніх інструментів для продажів та маркетингу. Синхронізація сервісів буде корисною для усунення дублікатів та невідповідностей, отримання чітких даних про цільову аудиторію банківської установи. Інтегруйте CRM-систему зі сторонніми продуктами, покращуючи тим самим її функціональні можливості;
  • Оптимізація продажів. Для визначення найефективніших співробітників та пошуку можливостей для вдосконалення стратегії потрібно регулярно встановлювати цілі щодо продажів, а також постійно відстежувати та моніторити цей процес. Лише виявивши сильні та слабкі сторони команди можна забезпечити ефективне та стабільне зростання бізнесу;
  • Деталізація воронки продажів. Для виявлення слабких місць та контрольних точок воронки продажів варто реєструвати та відстежувати кожну взаємодію з користувачами. Тоді ви зможете усунути всі проблемні моменти завдяки навчанню персоналу, перерозподілу ресурсів чи розробці нової маркетингової стратегії.

Отже, CRM для банку є важливим інструментом для покращення клієнтського обслуговування, підвищення ефективності продажів, аналізу даних та реалізації маркетингових стратегій. Таке спеціалізоване програмне забезпечення допомагає банку зберігати конкурентну перевагу, залучати та утримувати клієнтів у сучасному ринковому середовищі.