Деяки подробиці та історія виникнення піци

Піца – одне з найпоширеніших страв по всьому світу. Сьогодні піца зустрічається в багатьох закладах громадського харчування і в багатьох будинках.

Кількість рецептів, за якими готують піцу – просто не злічити. Проте, мало хто знає, як з’явилася піца. Саме тому пропонуємо ознайомитися з історією виникнення одного з найулюбленіших страв італійської кухні.

Зародження

В кінці XVIII століття Неаполь став активно збільшуватися за чисельністю населення. Закордонна торгівля привертала увагу багатьох жителів сіл, які постійно перебували в місто в пошуках роботи. Так, вже до 1748 року кількість жителів Неаполя досягало майже 400 тисяч.

Населення постійно збільшувалося. Саме це і привело багатьох жителів міста до необхідності працювати на низькооплачуваній роботі, постійно переїжджати і змінювати свою діяльність. І, щоб не голодувати, була придумана піца. Вперше вона була приготовлена вуличними торговцями, які продавали продукт невеликими шматками в картонних коробках. Тоді блюдо готувалося з часнику, сала і солі.

Однак в 1889 році, коли Неаполь відвідали король Умберто I і королева Маргарита, була визначена найсмачніша піца, яка отримала назву «Маргарита». Блюдо було приготовлено з томатів, сиру Моцарела і базиліка. Піца настільки сподобалася королеві, що стала готуватися абсолютно у всіх будинках Італії і стала національним блюдом країни.

У XX столітті торговці, намагаючись відшукати роботу, вирушили в Америку, захопивши з собою головне блюдо Італії – піцу Маргариту. Так, вже в 1905 році була відкрита перша піцерія в Нью-Йорку. Згодом блюдо почало іммігрувати і в інші країни, що дозволило затвердити піцу в якості одного з найпоширеніших італійських страв.

Через деякий час піца почала трансформуватися, стали з’являтися нові рецепти її приготування, в яких використовувалися не тільки свіжі томати, а й томатна паста, різні види сирів. Також піца стала продаватися в якості продукту-напівфабрикату.

Наші дні

Сьогодні піца є одним з найвідоміших страв по всій планеті. Вона внесена в меню багатьох закладів громадського харчування. Більш того, блюдо представлено широким розмаїттям рецептів, що дозволяє готувати її не тільки в професійних печах, але і в домашніх умовах.

При цьому, начинка для страви може бути найрізноманітнішою – з м’яса, з морепродуктів, з фруктів і овочів. Вона проста в приготуванні і володіє неймовірними смаковими рецепторами. Саме тому кожна людина знайде у своєму серці місце для цієї споконвічно італійської страви – для піци.