Як правильно провести тендер на території України

Процес закупівель в державному секторі завжди передбачає такий формат їх проведення як тендер.

Якщо спиратися на чинне українське законодавство, то більшість державних структур зобов’язана проводить відкриті торги. Це дозволяє компаніям-виконавцям в рамках конкурентного середовища поборотися за їх перемогу. Але для цього необхідно точно розуміти весь механізм дій та правила проведення тендерів. Якщо вас цікавлять тендери в Україні на Smarttender ви знайдете всю необхідну офіційну документацію, розібратися в якій ви можете в будь-який зручний час.

Різновиди та відмінності тендерів

На сьогодні в Україні всі державні тендери діляться на дві основні категорії:

  • за типом закупівлі;
  • за рівнем вартості.

У першому випадку мова йде про конкретні найменування (товар, послугу або проведені роботи). Тендери за рівнем вартості також діляться на кілька категорій:

  • допорогові – в даному контексті товари або послуги повинні закуповуватися тільки на обмежену суму (в межах 200 тисяч гривень). Граничний показник проведених робіт – не більше 1,5 млн. гривень;
  • надпорогові – максимальна сума, на яку можуть купуватися товари та послуги, становить понад 200 тисяч рублів. Сума проведених робіт також може перевищувати 1,5 млн. гривень.

Якщо робити зріз всеукраїнських торгів, здійснюваних в державному секторі, то 90% з них відносяться до категорії надпорогових. Цим вони привабливі для бізнесу, оскільки дозволяють за досить короткий час та виконання обмежених процесів вийти на хороший прибуток.

Основні етапи проведення державного тендеру

З боку замовника на початковому етапі необхідно подати оголошення про початок державних торгів. Для цього існують спеціальні віртуальні платформи, які в обов’язковому порядку акредитуються системою ProZorro. В оголошенні, яке подається замовником, повинна бути відразу вказана вся основна інформація, що стосується конкретного тендеру. Це умови участі в ньому та перелік необхідних документів. В оголошенні також необхідно вписати всі вимоги до послуг/товарів або робіт. Йдеться про кількісні, якісні та конкретних технічних характеристиках найменувань. По можливості вказується необхідна кваліфікація учасників тендера та методологія проведення робіт.

Компанія, яка планує приймати участь у торгах, повинна спочатку зареєструватися на відповідній платформі. Потім детально вивчити вимоги до підрядника, якого шукає замовник.