Скандинавська ходьба: поняття, переваги та правила

Скандинавська ходьба у наш час дуже популярна. Ця рухова активність, що включає елементи різних спортивних дисциплін, дозволяє підтримувати хорошу фізичну форму і благотворно впливає на здоров’я.

Для скандинавської ходьби потрібні спеціальні ціпки. Палиці для скандинавської ходьби підбираються індивідуально з урахуванням зростання та особливостей спортсмена.

Переваги

Існує безліч причин почати займатися такими корисними для здоров’я тренуваннями, як скандинавська ходьба:

  1. У процесі ходьби опора здійснюється як на ноги, а й у палиці. Це дає навантаження на руки та одночасно розвантажує суглоби ніг. Для людей похилого віку, які страждають від болю в суглобах, такі тренування особливо корисні.
  2. При таких тренуваннях виробляється правильна постава.
  3. Техніка скандинавської ходьби дуже проста. Опанувати нею може кожна людина, незалежно від віку, стану здоров’я, рівня фізпідготовки.
  4. У процесі ходьби потрібно робити широкі помахи руками. Це значно полегшує дихання, оскільки за таких рухах розкривається грудна клітина.
  5. У процесі скандинавської ходьби активно виробляються звані » гормони щастя » – ендорфіни.
  6. Зміцнюється та нарощується кісткова маса.
  7. Нормалізується координація рухів.
  8. Скандинавська ходьба сприяє схуднення, оскільки за такого руху спалюється величезна кількість калорій.
  9. Такі тренування дозволяють добре пропрацювати руки та м’язи спини.
  10. Якщо займатися скандинавською ходьбою регулярно, згодом проявляється такий ефект, як нормалізація артеріального тиску.
  11. Для хворих на цукровий діабет такі тренування дуже корисні, оскільки сприяють зниженню рівня цукру в крові.
  12. Помітно покращується фізичний та психоемоційний стан.

Вибір палиць

Правильно обрані ціпки – обов’язковий атрибут тренувань зі скандинавської ходьби. При виборі палиць слід звертати увагу на такі параметри:

  1. Палиці повинні оснащуватися міцними ремінцями чи рукавичками. Бажано, щоб була можливість заміни рукавички на випадок її зношування.
  2. Маса палиці підбирається в залежності від рівня навантаження, яке необхідне спортсмену. На початкових етапах занять рекомендується користуватися найлегшими палицями.
  3. Довжина палиць може бути фіксованою або з можливістю регулювання. Палиці з регульованою довжиною комфортніші в експлуатації.
  4. Палиці оснащуються змінним наконечниками, щоб користувач міг змінювати залежно від сезону. Звичайні наконечники виготовлені із гуми. Вони підходять для прогулянок асфальтом. На складній місцевості потрібно використовувати наконечники із шипами.