Сдача медичних аналізів: правила, поради та основи

Багато варіантів діагностики хвороб не можуть обійтися без аналізів. Для здачі використовуються фізіологічні рідини людини типу крові і результати її виділень у вигляді калу, сечі.

Вони містять безліч речовин, відсоток яких може коливатися в залежності від часу доби, їди та інших факторів. Щоб досягти об’єктивних показників, дотримуються ряду вимог при здачі аналізів.

Правила

Для кожного виду існують свої умови здачі. Щоб розібратися безпосередньо з усіма варіантами, варто дізнатися більше про аналізи на csdlab.ua. Серед основних правил варто виділити:

  1. Більшість аналізів здається натщесерце, зазвичай після нічного сну. Тобто після останнього прийому їжі має пройти щонайменше 8 годин. У деяких випадках, наприклад для визначення ліпідного профілю крові, потрібна 12-годинна перерва між їжею та здаванням.
  2. Для загального аналізу крові перерва в прийомі їжі повинна становити 1 годину, при цьому виключається вживання цукру.
  3. За 1-2 дні до процедури потрібно виключити з раціону смажену та жирну їжу, щоб збільшити точність показань. Рекомендується утриматися від куріння та прийому алкоголю. Спиртні напої здатні суттєво спотворити клінічну картину.
  4. Якщо кров здається з вени, то потрібно прийти в спокійний стан, відпочивши після підйому по сходах або швидких рухів. Загальний аналіз крові проводиться до 10 години ранку. При цьому не повинно проводитись жодних фізіологічних процедур до здачі.
  5. При аналізі сечі не рекомендується вживати буряк, та інші продукти, що змінюють колір, використовувати сечогінні препарати.

Усі аналізи такого типу беруться для перевірки певних параметрів, тому варто дослухатися рекомендацій лікаря.

Поради

Медична лабораторія зазвичай описує час прийому різних аналізів та умови здавання. Потрібно твердо дотримуватися цих рекомендацій, вони спрямовані отримання об’єктивної картини під час проведення досліджень.

Якщо умов не дотримано, краще перенести здачу аналізів, вказавши причину такого рішення. Лікарі йдуть назустріч, адже будь-яке порушення умов спотворить картину стану організму та призведе до неправильного діагнозу. Якщо вживався алкоголь, перед здаванням крові людина поїла, варто відразу вказати цей факт, інакше результат спотворить справжню картину, наприклад, покаже надмірну кількість цукру в крові, що призведе до неправильного діагнозу.

Перед здачею складних аналізів, слід проконсультуватися у лікаря про порядок підготовки та суворо дотримуватись рекомендацій.