Різновиди стрейч плівки та як правильно обирати

Стрейч-плівка – найважливіший пакувальний матеріал. Вона міцна, довговічна, добре розтягується; шари плівки злипаються один з одним, утворюючи цільну упаковку.

Існує кілька різновидів стрейч-плівки, і перш ніж купити стрейч плівку на avipack.com.ua, треба розібратися в них.

Різновиди

Основних параметрів у стрейч-плівки два. Перший – товщина. В окрему категорію виділяють так звану клінг-плівку — найтоншу, із відмінною газопроникністю. Її товщина — лише 5–11 мікрон. Посилена плівка товщиною до 17 мікрон, середня – до 25, а товста – до 30. Від товщини залежить міцність стрейчу.

Другий параметр – здатність до розтягування. Плівка може розтягуватись до 800%! Такі стрейч-плівки, щоправда, використовуються рідко, адже вони дуже дорогі. Чим сильніше максимальне розтягнення, тим дорожче виходить плівка.

Стрейч тільки виглядає прозорим і тонким (хоча кольорові різновиди теж зустрічаються). Насправді, це кілька шарів плівки з різними властивостями. Мінімум три: липкий шар із зовнішнього боку, гладкий із внутрішньої, посередині міцний армуючий. Але у хороших сучасних плівках 5–7 шарів.

Стрейч-плівки виробляються за двома різними технологіями. Метод видувної екструзії дешевший, але дещо застарів. Метод плоскощілинної екструзії дозволяє отримати якіснішу стрейч-плівку.

Нарешті, існує два способи намотування плівки, ручний та машинний. Для кожного варіанта свої різновиди плівок. Стрейч для машинного намотування щільніший, а його рулони більші і ширші. Вручну обмотувати ними товари незручно.

Як вибрати

Найпростіше підібрати та купити стрейч плівку для продуктів: підходить лише клінг-плівка. Вона здатна контактувати із їжею, не прилипаючи до неї. Повна газопроникність не дозволяє конденсату утворюватися під плівкою та збільшує термін придатності їжі.

В іншому варто спиратися на спосіб намотування плівки, а також на матеріал стрейчу. Плівки з полістиролу та ЕВА використовувати нерентабельно: надто дорогі. Краще вибрати поліетилен чи ПВХ.

Товщина стрейч-плівки показує, що в неї можна запакувати. Клінг-плівки підходять тільки для продуктів, причому штучних. Середні плівки – для упаковки коробок. Товсті — для цегли, що лежать на палетах. Це лише орієнтовні варіанти, але з них добре видно, навіщо призначена та чи інша плівка.

Нарешті, щодо рідкісні кольорові плівки краще використовувати, коли товар з тих чи інших причин хочеться приховати від сторонніх очей. Також вони підходять для маркування.