Літій-іонні акумуляторні батареї як елемент аварійного електроживлення

Літієві акумуляторні батареї для ДБЖ знову довели свою ефективність на тлі тривалих відключень світла, вони активно використовуються в аварійних системах енергопостачання.

Літій-іонні акумуляторні батареї добре зарекомендували себе у складі систем аварійного енергопостачання. Надійність, висока щільність енергії та швидкий час реакції — ось основні характеристики, які дозволили їм виграти конкуренцію у накопичувачів енергії інших типів.

Акумуляторні літієві батареї: для ДБЖ, телекомунікацій і не тільки

Можна виділити основні сфери, в яких літій іонні акумуляторні батареї активно використовуються як джерело енергії в системах аварійного (резервного) енергопостачання:

  • Телекомунікаційні системи — при зникненні централізованого енергопостачання перемикання на отримання електроживлення від батарей відбувається практично миттєво, що унеможливлює збої в роботі апаратури.
  • Побутове резервне живлення — системи зберігання енергії на основі літій-іонних акумуляторів є гарною альтернативою забруднюючим довкілля та шумним генераторам. Крім того, вони вимагають мінімального обслуговування та починають працювати автоматично, підключаючись відразу після зникнення світла.
  • Лікарні та медичні установи — для апаратури, встановленої у таких організаціях, велике значення має підтримка якості параметрів енергопостачання. Li-ion АКБ зберігають стабільність показників напруги практично весь період функціонування (поки зберігається заряд).
  • Центри обробки даних — під час збоїв у мережі безперебійне живлення забезпечується системами ДБЖ, які використовують літій-іонні батареї. В такому випадку важлива як мінімальна швидкість перемикання, щоб зберегти дані, так і стабільність параметрів, оскільки обчислювальна техніка дуже чутлива до перепадів напруги.
  • Аварійне освітлення — літій-іонні акумулятори забезпечують працездатність аварійного освітлення при перебоях у подачі електроенергії у будинках та громадських місцях. Незначний струм витоку дозволяє зберігати місткість акумулятора тривалий час без підзарядки, тому за форс-мажорних обставин АКБ будуть здатні видати електроенергію дуже тривалий час.
  • комерційні та промислові об’єкти — велика щільність енергії дозволяє створювати системи накопичення енергії великої місткості за відносно невеликих розмірів. Це дає можливість як мінімум забезпечити електроенергією критично важливі процеси виробництва, зупинка яких може призвести до значних збитків, наприклад, перезапуску всього виробничого процесу. Крім того, малий вплив зовнішніх температур на працездатність акумуляторів відкриває великі можливості вибору місця для їх встановлення.

Якщо необхідно придбати акумуляторні батареї https://ads.ua/ua/lt-lifepo4 для використання в системах аварійного енергопостачання, то найкращий вибір — це літій-іонні накопичувачі енергії.