Поняття про електромагнітні клапани та їх застосування

Щоб уберегти комунікаційні системи та їх магістралі від різних аварійних ситуацій, використовується спеціальна арматура запірного типу.

При появі ризику або підозри на витік, в перший через здійснюється закриття газового крана і тільки потім проводяться ремонтні роботи. Проте, далеко не у всіх ситуаціях вдається своєчасно виявити витік газу. Щоб не стикатися з небезпекою і були розроблені електромагнітні клапани.

Поняття

Клапан, оснащений електромагнітним приводом, являє собою сучасний різновид запірної арматури, призначеної для здійснення контролю над системою на віддаленій відстані. Такий компонент орієнтований на контроль газової робочої маси в трубопроводі.

Особливо часто клапан встановлюється в автоматизовану систему контролю технологічними діями, що дозволяє досягати підвищеного рівня економії дефіцитних ресурсів людини, а також робити роботу фахівців більш безпечною.

Сучасні виробники пропонують широке розмаїття електромагнітних клапанів, орієнтованих на роботу в різному середовищі. Більш того, моделі відрізняються пристроєм і призначенням.

Відштовхуючись від робочої маси, запірна арматура може бути випущена для функціонування з паром, водою, повітрям, активним середовищем, або паливно-мастильними матеріалами. При цьому, пристрої для радіоактивного середовища характеризуються матеріалом, орієнтованим на підвищену радіаційну стійкість.

Застосування

Електромагнітні клапани призначені для контролю рідкого потоку і газоподібної продукції на віддаленій відстані. Механізм буває двох типів — запірний і регулюючий.

Незалежно від типу клапана, контроль може бути виконаний як вручну, так і автоматизованим чином. При цьому, конструкція клапана і його призначення нічим не відрізняється від звичайного затвора. Єдина відмінність — активація клапана здійснюється не за рахунок м’язової сили, а завдяки соленіду, електромагніту, оснащеному сердечником рухомого типу. Подаючи напругу на котушку, вона починає втягувати, або виштовхувати сердечник, зафіксований до штоку клапана.

Електромагнітні клапани — пристрої, які активно зустрічаються в найскладніших промислових системах, а також в побутових опалювальних конструкціях, в системах подачі води, в побутових технічних пристроях. Нерідко механізм використовується для постачання транспортних засобів, які функціонують за рахунок рідкого палива.