Офісні канцелярські товари: різновиди та як обирати

Усе у світі змінюється, розвиваються технології, постійно з’являються нові гаджети, а щось залишається незмінним. Канцтовари не бояться нічого: ні технічних новинок, ні модних віянь.

Люди купували, купують і купуватимуть ручки, олівці, фломастери, стікери, скріпки тощо. За свою багаторічну історію різні види канцелярії стали одними з найнеобхідніших та популярних речей у всьому світі.

Як усе починалося?

Найпопулярніший канцелярський товар – ручка, сьогодні є у кожної людини. Англійське слово pen походить від латинського penna, яке означає «пір’я птаха». Попередник ручки, зроблений з очерету, з’явився приблизно 3000 років до нашої ери. За деякий час замість очерету для письмового приладдя стали використовувати пташине пір’я: індиків, лебедів, гусей та інших великих птахів.

Наприкінці 18 століття одночасно в Англії та Франції був придуманий грифельний олівець. У 19 столітті майже всі люди вже вміли писати. Люди писали запрошення на урочистості та листи, підписували документи, описували події. Чорнило, папір, перо та інша канцелярія стали невіддільною частиною людської життєдіяльності та були в кожному будинку.

Наприкінці 19 століття страховий агент Льюїс Едсон Вотремен винайшов усім звичну авторучку. А у 1931 році Ларс Бір розробив принцип кулькової ручки. За аналогією з машинами та зброєю, механізм ґрунтувався на кулькових підшипниках. З 1940-х років почався активний продаж кулькових ручок. Її ровесниками вважаються і фломастери.

Велике значення мало не тільки чим, а й на чому писали. Тривалий час писали на табличках з глини та дерева, шкірі тварин. Писали на таких носіях пензликами або пір’ям. На початку нашої ери китайський політик і винахідник Цай Лунь зробив відкриття, що змінило світ. Він помітив, що деревина, просочена целюлозою, має ідеальні характеристики для письма. Так у людства з’явився папір.

Сучасність: відомі компанії-виробники канцелярії

Статистика стверджує, що у світі щомиті купується 125 ручок. Математика свідчить, що це практично 11 мільйонів на добу. Третина ринку канцтоварів належить компанії BIC, яка продала з 1983 року 7 мільярдів предметів канцелярії. Не поступаються й інші марки, які є лідерами у своїх сферах:

  • ЗМ – виробники клейкої стрічки та різних видів паперу.
  • MAPED – французька компанія, що випускає канцелярське та офісне приладдя з пластику.
  • CITIZEN – японський бренд, творець якісних калькуляторів.
  • SENATOR – німецька міцність і надійність письмового приладдя.
  • KANGARO – випускає найкращі степлери, діркопробивачі та скріпки.

Перераховувати виробників офісної канцелярії можна нескінченно. Це підтверджує лише те, що канцтовари захопили світ і зупинятися на цьому не збираються. Та й навіщо, якщо без них нам аж ніяк не обійтись!